| Objavljeno: 08 Oktober 2008 ob 16:55 | Shranjen IP
|
|
|
Pozdravljeni, vsi skupaj!
ker me vi, moji sorodniki in prijatelji ter znanci, na skoraj vsaki prireditvi in tudi preko elektronske pošte sprašujete, kako se je prireditev (Slo-Fever Party / srečanje druge generacije) začela in kako je ideja nastala, obstala in rastla, sem se odločil, da o tem nekaj napišem.
Ideja se je rodila pred desetimi leti..
Bilo mi je 20 let, v glavi fešte, punce... J
Tako kot sigurno vsi razmišljamo v teh letih.
V glavnem sem hodil s prijatelji in folklorno skupino na vsako veselico, ki je bila v bližini.
Na žalost sem si vedno mislil, da je škoda, da ni več mladih na teh prireditvah, kot samo tisti, ki jih že poznam iz šole ali pa iz folklorne skupine. Potem se je iz leta v leto v naši okolici število mladih na veselicah, v folklornih skupinah in v slovenski šoli vedno bolj zmanjševalo. V svojem prijateljskem krogu sem imel tudi Hrvate. Vedno sem bil malo ljubosumen na njih, ker je bilo na vsaki nihovi veselici polno mladih, imeli so svoje nogometne klube, svoje diskoteke. Vedno so bili zelo ponosni na svojo domovino. In komaj so čakali, da bo kje kakšna prireditev.
Takrat sem si mislil, da pač tisti Slovenci,ki ne prihajajo več na slovenske prireditve in se nočejo družiti s svojimi rojaki, pač niso pravi Slovenci, drugih mladih pa ni v moji bližini.
Leta 1999 smo bili s folklorno skupino prvič povabljeni na Folklorijado. Organiziralo jo je slovensko društvo iz Berlina, nastopilo je okoli 15 folklornih skupin.
Tam sem prvič videl, koliko mladih Slovencev je v Nemciji in s kakšnim veseljem so se udeležili te prireditve.
Spoznal sem ogromno mladih Slovencev iz različnih krajev Nemčije. Ko smo se začeli med sabo pogovarjati, so mi vsi rekli, da pogrešajo medsebojna druženja, saj smo bili vedno znova veseli, da se vidimo, plešemo in skupaj žuramo.
Za nas iz Essna je Folklorijada vsako leto najpomembnejša zadeva postala.
Na žalost so imela vsa slovenska društva iste težave kot mi v Essnu. Vedno manj nastopajočih skupin sodeluje na Folklorijadah, na žalost samo še 5 do 6.
Nato sem začel razmišljati, zakaj je mladih vedno manj. Kako bi lahko ta problem rešili in kako bi mlade spet potegnili na veselice oziroma na družabna srečanja. Če se to ne bo čim prej rešilo, ne bo čez kakih 10 ali 15 let noben Slovenec več hodil na slovenske prireditve.
Ugotavljam, da se prva generacija vrača nazaj v domovino in veselico organizirati za 20 oseb je brez zveze.
Leta 2001 smo se s kolegi prvič odločili, da bi šli v Reutlingen na veselico, ko je igrala glasbena skupina Pop Design iz Slovenije.
Moram reči, da sem bil zelo presenečen, ker sem videl toliko mladine. To je bila do tedaj po mojem mnenju najuspešnejša veselica za mlade.
Zaradi tega smo začeli hoditi na veselice po celi Nemčiji in na vsaki veselici sem spoznaval nove ljudi.
Takrat sem prvič pomislil:” OK, če ni dovolj mladine za eno prireditev v enem mestu ,morajo priti mladina iz cele Nemčije na eno izmed srečanj za mlade in za tiste, ki se mladi počutijo. Vsi- to se pravi, Essen, Inglostadt, Stuttgart, Frankfurt,Augsburg.., so bili takoj zato. Toda organizacije se ni nihče lotil .
Eni niso imeli časa, drugi niso imeli ustrezne lokacije, tretji so samo govorili…
Nato smo bili zopet na nekem posvetu za folkloro in je ponovno stekla debata o srečanju , obljubil sem , da bom prevzel organizacijo.
Najprej sem si moral odgovoriti na naslednja vprašanja.
1. Kako dobiti čim več mladih Slovencev pod eno streho?
Kaj bi morali narediti, da bi prišli tudi tisti Slovenci, ki niso imeli do zdaj stikov z rojaki.
2. Kako in kdo bo to financiral?
3. Kako bi lahko čimbolj znižali stroške za Slovence, ki naj bi prišli iz drugih koncev Nemčije ali pa iz tujine.
4. Ime zadeve?
Po temeljitem premisleku sem prišel do naslednjih odgovorov:
- Če bi pripravili recimo folklorno prireditev, bodo gotovo prišli samo tisti, ki se zanimajo za folkloro.
Če bi organizirali športno prireditev, recimo nogometno tekmo, se je bodo udeležili samo nogometni navdušenci . In tako naprej.
Moram najti nekaj , kar bi pritegnilo veliko mladih.
Kaj zanima vse mlade?
Party, party in dobra glasba. To je res, nobenega Slovenca ne poznam, da bi rekel, da ga to ne zanima.
Vendar sam ne morem organizirati tako velike prireditve.
Kdo mi bo pomagal pri izvedbi?
Potem sem zadevo omenil naši folklorni skupini in so bili takoj za
in mi obljubili, da mi bodo pomagali in me podpirali pri delu .
OK- zadevo imamo. Ampak kakšno glasbo naj izberem?
Študiral sem, da bi moralo biti nekaj novega, svežega, tako kot tedaj v Reutlingenu.
Rock-pop skupina Insinct iz Ingolstadta! Ti bi bili ravno pravi za tako zadevo.
In tako sem se zmenil z njimi in so bili tudi “ful” navdušeni, da se bo končno nekaj dogajalo za mlade.
- Srečanje bomo finansirali z denarjem, ki smo ga zaslužili z različnimi nastopi s folklorno skupino.
- Cene za pijačo ,vstopnino in jedačo morajo biti res solidne, ker večina mladih obiskuje še šolo ali hodijo na fakulteto in nimajo svojega denarja.
Kalkulirati moramo tako, da se bodo pokrili vsaj stroški.
Prenočišče bo brezplačno v naši športni dvorani. Tam je vse, kar narod rabi. WC, tuši in dovolj prostora za spanje.
Samo spalne vrečke je treba imeti s seboj.
4. Potem smo začeli študirati, kako bi prireditev poimenovali.
Ime mora biti kratko, udarno, takšno, da si ga bodo ljudje hitro zapomnili in da bi drugič, če bi se srečanje ponovilo, takoj vedeli,
zakaj se gre.
Nato smo se s folklorno supino odločili za Slo-Fever Party!
Mislim da to vsak zastopi..
Potem smo še iskali primeren logotip in ga tudi našli.
odločili smo se tudi za barve in kako naj bi izgledal ta flyer za reklamo.
Evo,
organizacija je bila fertig.
Nabavili smo pijačo- od kokte , laškega piva, bandidosa, radenske ...
Razmišljali smo, če bi prišlo okrog 70 mladih, bi bil to že kar velik uspeh za nas.
Določili smo datum :25.11.2006.
Ko je končno prišel ta dan, priznati moram, da sem bil zelo nervozen in radoveden, kako nam bo prva prireditev SLO-Fever Party Vol.I
uspela.
Če vam lahko povem: noro in zelo uspešno. Približno 110 mladih je prišlo na SLO-FEVER Party Vol.I in smo žurali do 5:00
zjutraj. Samo to ni bilo vse, ko smo se v športni dvorani malo naspali, smo spet šli gor v dvorano na” frühschoppen” in smo ga še” srali” do 14:30 ure.
Vsi, ki smo to srečanje pripravljali in investirali ogromno svojega časa, smo bili zelo ponosni, da nam je prireditev tako zelo uspela.
Vse je bilo noro, skupina Instinct, družba, razpoloženje...
Še na tem srečanju so se odločili mladi iz Ingolstadta, da bi radi oni prevzeli naslednje leto organizacijo prireditve Slo-Fever Vol.II v Ingolstadtu. Tam je bila zadeva zopet zelo uspešna.
Potem smo bili zopet mi na vrsti in smo 17.11.2007 organizirali Slo-Fever Vol.III.
Ampak zdaj smo poleg skupine Instinct angažirali še D.J. Tinnya iz Slovenije, ki vrti muziko v diskotekah po celi Sloveniji ,tako kot recimo v Escape ali pa B-52 v Celju.
Upali smo, da naj bi prišlo sedaj okoli 140 mladih. Presenečeni smo ugotovili, da je bilo na prireditvi kar 170 mladih, ki so prišli celo iz Švice.
Skupina Instinct in DJ so znali narod tako zabavati, da smo žurali do 06:00 zjutraj.
Utrujeni in brez glasu smo šli v dvorano do 09:00 spat. Tako kot že eno leto poprej smo od 09.00 ure naprej
šli na” frühschoppen”v prostore Slovenskega društva Bled in smo nadaljevali z žurom do 16:00 ure. Res nora zabava. Ampak ubogi so bili tisti, ki so se morali peljati domov 500 km. J
In res so prišli iz cele Nemčije.
Letos junija je bila SLO-Fever Vol.4 zopet v Ingolstadtu, njihov motto je bil: MAGNUM / HAWAI
Vsi so bili oblečeni kot Magnumi ali pa kot Havajke.
In zopet je odlično uspelo.
Letos decembra bo pa spet v Essnu “SLO – FEVER X-MASS PARTY” s skupino Druga generacija iz Berlina in D.J. Tinnyem iz Slovenije .
Skupina Druga generacija igra komade od Don Juana, Agropopa, Stavrosa, a tudi domačo glasbo. Vse, kar si pač želi srce.
Upam, da mislite vsi tako kot jaz, da moramo še bolj držati skupaj in če so kakršne koli prireditve, se jih moramo obvezno udeleževati, res začeti drug drugega obiskovati, da se bo širil glas:
“ Ej, bil sem na veselici v Münchnu , bilo je super, ker ni bil prisotna samo starejša generacija , ampak je bilo tudi ogromno mladih. Tam sem se pa res dobro počutil in mi ni bilo dolgočasno, kot je sicer na veselicah. Žurali in peli smo do zgodnjih ur.
Če se bi začelo tako govoriti, mislim, da bi se problematika res začela reševati. Odgovornost nosijo sigurno tudi slovenska društva in misije ,da bi začeli preko koordinacije še bolj sodelovati.
Moram tudi reči, da se je dokazalo, da je z začetkom naših prireditev več ljudi in zlasti mladih prisotnih tudi na drugih prireditvah.
Tudi v folklorno skupino se je vključilo veliko novih mladih plesalcev, ravno tako je porastlo število otrok pri dopolnilnem pouku slovenščine.
Ampak jasno nam mora biti , da ne smemo pričakovati od mladih iz drugih koncev Nemčije, da bodo prišli našo prireditev, mi bi pa rekli, če imajo oni kakšno prireditev, da nimamo časa ali pa se nam ne da voziti tako daleč.Vslogi je moč.
Moramo se res potruditi. Tako kot pravi mladina iz Stuttgarta : Mladi za mlade. In verjemite mi nekaj, če bi začel vsak mladi Slovenec tako misliti, ne bi imeli čez tri leta nobenega problema zaradi pomajnkanja mladine in tudi meni in ne vam se ne bo treba več bati, da bo 4. ali celo še 3. generacija ostala brez slovenskih kulturnih, športnih prireditev in druženja Slovencev v Nemčiji.
In mislim, da je tudi prva generacija lahko zelo ponosna na nas, mlade, da njihov trud vsa ta dolga leta v slovenskih društvih in misijah ni bil zaman in da smo mladi sposobni,da naše ideje uresničimo.
Prepričan sem, da če bi bil vsak pripravljen vsaj malo svojega prostega časa investirati v slovenska druženja, bi lahko bilo tako kot nekdaj, ko so še bili naši starši tu v Nemciji” ta mladi”.
Zelo bi bil vesel ,če bi se videli 13.12.2007 v Essnu na SLO-FEVER X-MASS PARTY, da bi lahko spet malo čvekali, zapeli naše domače pesmi , spili kakšno slovensko pijačo,
se družili in spoznavali med seboj. Upam, da bo mogoče naslednja SLO-FEVER PARTY ali kakšna druga prireditev za mlade tudi kod drugod organizirana. Če bi kdo rad organiziral, pa potrebuje pomoč, naj se javi kar pri meni.
Mislim, da sem dovolj napisal in pojasnil, zakaj je prišlo do organizacije tako odmevne prireditve, kot je SLO-FEVER. Želim in upam, da bi še naprej tako uspešno ohranjali slovenščino in slovenstvo, zato se mi zdi pobuda mladine iz Stuttgarta, ki so ustanovili sekcijo Mladi za mlade več kot odlična.
Lep pozdrav
Andrejas
|