Slovenci.si Facebook
  Aktivne temeAktivne teme  Prikaži seznam vseh forum uporabnikovSeznam uporabnikov  Išči po forumuIšči  PomočPomoč
  Registrirajte seRegistrirajte se  PrijavaPrijava
Obvestila
 Mladim Slovencem po svetu : Obvestila
Zadeva Naslov: Slo-Fever Vol. 5 - X-Mass Party Objavite odgovorObjavite temo
Avtor
Sporočilo << Prejšna tema | Naslednja tema >>
Andrejas K.
Moderator
Moderator

Pridružil/a: 04 Oktober 2008
Objave: 6
Objavljeno: 04 Oktober 2008 ob 01:10 | Shranjen IP Citiram Andrejas K.

Pozdravljena, druga generacija slovencev,

Po uspešnih štirih "SLO-FEVER - srečanje druge generacije"
13.12.2008 nadaljujemo s “Slo-Fever Vol. 5 - X-Mass Party”!

Za glasbo bodo torat poskrbeli skupina DRUGA GENERACIJA iz Berlina in
D.J. TINNY iz Slovenije.

Naše dosedajšnje žurke so bile ful nore in zabavne. Okoli 170 mladih slovencev in tisth, ki se počutijo mladi, ga je z glasbeno spremljavo skupine INSTINCT (Rock&Pop) ter D.J. TINNY-jem (TurboFolk, narodna, narodno-zabavna glasba) žuralo od 18:00 do 06:00 ure zjutraj.
Po kratkem spancu v športni dvorani do 09:00 ure, smo nadaljevali zabavo in ga žurali s harmoniko, baritonom in kitaro vse do 16:00 ure popoldan.

Najdaljšo pot je imel naš gost iz ŠVICE. Vsaka mu čast :-) !!!!!

Zabava bo potekala:

KDAJ: v soboto, 13.12.2008 od 18. ure dalje.

KJE: v prostorih slovenskega društva 
SKŠD BLED ESSEN e.V.

Heßlerstr. 208 - 210 
45329 Essen

Vstopnina: 8 EUR

Za brezplačno prenočišče bo poskrbljeno, le spalno vrečo potrebuješ

Prijavnice prosimo pošljite
do 08.12.2008 na kontakt:
E-Mail : KolsekA@aol.de
ali
Tel. : 0049/ 172 24 84 374

Lp

Andrejas

Nazaj na vrh Poglejte Andrejas K.'s Profil Iščite za ostale objave od Andrejas K.

Andrejas K.
Moderator
Moderator

Objavljeno: 08 Oktober 2008 ob 16:55 | Shranjen IP Citiram Andrejas K.

Pozdravljeni, vsi skupaj!

ker  me vi,  moji sorodniki in prijatelji ter znanci, na skoraj vsaki prireditvi in tudi preko elektronske pošte sprašujete, kako se je prireditev  (Slo-Fever Party / srečanje druge generacije)  začela in kako je ideja nastala,  obstala in rastla,  sem se odločil, da o tem nekaj napišem. 

Ideja se je rodila pred desetimi leti..

Bilo mi je  20 let,  v glavi  fešte, punce...  J

Tako kot sigurno vsi razmišljamo  v teh letih.

V glavnem  sem hodil s   prijatelji in  folklorno skupino na vsako veselico, ki je bila v bližini.

Na žalost sem si vedno mislil, da je  škoda, da ni več mladih na teh prireditvah,  kot samo tisti, ki jih že poznam iz šole ali pa iz folklorne skupine. Potem se je iz leta v  leto  v naši okolici število mladih na  veselicah, v  folklornih  skupinah in v slovenski šoli vedno bolj zmanjševalo. V svojem prijateljskem krogu sem imel tudi Hrvate. Vedno sem bil malo ljubosumen na njih, ker je bilo na vsaki nihovi veselici polno mladih,  imeli so svoje nogometne klube, svoje diskoteke. Vedno so bili zelo ponosni na svojo domovino. In  komaj so čakali, da bo kje kakšna prireditev.

Takrat sem si mislil, da pač tisti Slovenci,ki ne prihajajo več na slovenske prireditve in se nočejo družiti s svojimi  rojaki, pač niso pravi Slovenci, drugih mladih pa ni v moji bližini.

Leta 1999  smo bili  s folklorno skupino prvič  povabljeni na Folklorijado. Organiziralo  jo  je slovensko društvo iz Berlina, nastopilo je okoli 15 folklornih skupin.

Tam sem prvič videl, koliko mladih Slovencev  je v  Nemciji in s kakšnim veseljem so se udeležili te  prireditve.

Spoznal sem ogromno mladih Slovencev iz različnih krajev Nemčije. Ko smo se začeli med sabo  pogovarjati,  so mi vsi rekli, da pogrešajo medsebojna druženja, saj smo bili vedno znova veseli, da se vidimo, plešemo in skupaj žuramo. 

Za nas iz Essna je Folklorijada vsako leto najpomembnejša zadeva postala.

Na žalost so imela vsa slovenska društva iste težave kot mi v Essnu. Vedno manj nastopajočih skupin sodeluje na Folklorijadah,  na žalost samo še  5 do 6.

Nato sem začel razmišljati, zakaj je mladih vedno manj. Kako bi lahko ta problem rešili in kako bi mlade spet potegnili  na veselice oziroma na družabna srečanja.  Če se to ne bo čim prej rešilo, ne  bo čez kakih 10 ali 15 let noben Slovenec več  hodil na slovenske  prireditve.

Ugotavljam, da se prva generacija  vrača nazaj v domovino in veselico organizirati za 20 oseb je brez  zveze.

Leta 2001 smo se s kolegi prvič odločili,  da bi šli v Reutlingen na veselico, ko je igrala glasbena skupina Pop Design iz Slovenije.

Moram reči, da sem bil zelo presenečen, ker sem videl toliko mladine. To je bila do tedaj  po mojem mnenju najuspešnejša  veselica za mlade.

Zaradi tega smo  začeli hoditi   na veselice po celi Nemčiji in na vsaki veselici sem spoznaval  nove ljudi.

Takrat sem prvič pomislil:” OK, če ni dovolj mladine za eno prireditev v enem mestu ,morajo priti mladina iz cele Nemčije na eno izmed  srečanj za mlade in za tiste, ki se mladi počutijo.  Vsi- to se pravi, Essen, Inglostadt, Stuttgart, Frankfurt,Augsburg.., so bili takoj zato. Toda  organizacije se  ni nihče lotil .

Eni niso imeli časa, drugi  niso imeli ustrezne  lokacije, tretji so samo govorili…

Nato  smo  bili zopet  na  nekem posvetu  za folkloro in je ponovno stekla debata o srečanju ,  obljubil sem , da bom  prevzel organizacijo.

Najprej sem si moral odgovoriti na naslednja  vprašanja.

1. Kako  dobiti čim več mladih Slovencev pod eno streho?

Kaj bi morali narediti, da bi prišli tudi tisti Slovenci, ki niso imeli do zdaj stikov z rojaki.

2. Kako in kdo bo to financiral?

3. Kako bi lahko čimbolj znižali stroške  za Slovence, ki naj bi prišli iz drugih koncev Nemčije ali pa iz tujine.

4. Ime zadeve?

Po temeljitem premisleku sem prišel do naslednjih odgovorov:

1. Če bi pripravili  recimo folklorno prireditev, bodo gotovo prišli  samo tisti,  ki se zanimajo za folkloro.

Če bi organizirali  športno prireditev, recimo nogometno tekmo, se je bodo udeležili samo nogometni navdušenci . In tako naprej.

Moram najti nekaj , kar  bi pritegnilo veliko  mladih.

Kaj zanima vse  mlade?

Party, party in dobra glasba. To  je res, nobenega Slovenca ne poznam, da bi rekel, da ga to ne zanima.

Vendar sam  ne morem  organizirati tako velike prireditve.

Kdo mi bo   pomagal pri izvedbi?

Potem sem zadevo omenil naši folklorni skupini in so bili takoj za

in  mi obljubili, da mi bodo  pomagali in me podpirali pri delu .

OK- zadevo imamo. Ampak kakšno glasbo naj  izberem?

Študiral sem,  da bi moralo biti  nekaj novega, svežega, tako kot tedaj v Reutlingenu.

Rock-pop skupina Insinct iz Ingolstadta! Ti bi bili ravno pravi za tako zadevo.

In tako sem se  zmenil z njimi in so bili tudi “ful” navdušeni, da se bo končno nekaj dogajalo za mlade.

1. Srečanje bomo finansirali   z denarjem,  ki smo ga zaslužili z različnimi nastopi s folklorno skupino.

1. Cene za pijačo ,vstopnino  in  jedačo  morajo biti  res solidne, ker večina mladih  obiskuje še  šolo ali hodijo na fakulteto in nimajo svojega denarja.

Kalkulirati moramo tako,  da se bodo pokrili vsaj stroški.

Prenočišče bo brezplačno v naši športni dvorani. Tam je vse, kar narod rabi. WC,  tuši  in  dovolj prostora   za spanje.

Samo spalne vrečke je treba imeti s seboj.      

4.   Potem smo začeli študirati,  kako bi prireditev poimenovali.

Ime  mora biti kratko, udarno, takšno, da si ga bodo ljudje hitro  zapomnili in da bi  drugič, če bi se srečanje ponovilo, takoj vedeli,

zakaj se gre.                                                                                                                                                                                                                                                                       

Nato  smo se  s folklorno supino odločili za Slo-Fever Party! 

Mislim da to vsak zastopi..                                                                                                                               

Potem  smo še  iskali primeren logotip  in  ga tudi našli.

odločili smo se  tudi za barve in kako naj bi izgledal ta flyer za reklamo.       

Evo,

organizacija je bila fertig.

Nabavili smo pijačo- od kokte , laškega piva, bandidosa, radenske ...

Razmišljali smo, če bi prišlo okrog 70 mladih, bi bil to že kar  velik uspeh za nas.

Določili smo datum :25.11.2006.

Ko je končno prišel ta dan, priznati moram,  da sem bil zelo nervozen in radoveden, kako nam bo prva prireditev SLO-Fever Party Vol.I 

uspela.

Če vam lahko povem: noro in zelo uspešno. Približno  110 mladih je prišlo na SLO-FEVER Party Vol.I in smo  žurali do 5:00

zjutraj. Samo to ni bilo  vse, ko smo se  v športni dvorani malo naspali, smo spet šli gor v dvorano na” frühschoppen” in smo ga še” srali” do 14:30 ure.

Vsi, ki smo to srečanje pripravljali  in investirali  ogromno svojega časa, smo  bili zelo ponosni,  da nam je prireditev tako zelo uspela.

Vse je bilo noro,  skupina Instinct, družba, razpoloženje...

Še na tem srečanju so se odločili mladi iz Ingolstadta, da bi radi oni prevzeli naslednje leto organizacijo prireditve  Slo-Fever Vol.II v Ingolstadtu. Tam je bila zadeva zopet zelo uspešna.

Potem smo bili zopet mi na vrsti in smo 17.11.2007 organizirali Slo-Fever Vol.III.

Ampak zdaj smo  poleg skupine Instinct angažirali še D.J. Tinnya iz Slovenije, ki vrti muziko v diskotekah po celi Sloveniji ,tako kot recimo v  Escape ali pa B-52 v Celju.

Upali smo, da naj bi prišlo sedaj okoli 140 mladih. Presenečeni smo ugotovili, da je bilo na prireditvi kar 170 mladih,  ki so prišli  celo iz Švice.

Skupina Instinct in DJ so znali narod tako zabavati, da smo  žurali do 06:00 zjutraj.

Utrujeni in brez glasu  smo šli  v dvorano do 09:00 spat.  Tako kot že eno leto poprej smo  od 09.00 ure naprej

šli na” frühschoppen”v prostore Slovenskega društva Bled in smo  nadaljevali z žurom do 16:00 ure. Res nora zabava. Ampak ubogi so bili tisti, ki so se morali peljati domov  500 km. J

In res so prišli iz cele Nemčije.

Letos junija je bila SLO-Fever Vol.4 zopet v Ingolstadtu, njihov motto je bil: MAGNUM / HAWAI

Vsi so bili oblečeni kot Magnumi ali pa kot Havajke.

In zopet je odlično uspelo.

Letos decembra bo pa spet  v Essnu “SLO – FEVER X-MASS PARTY” s  skupino Druga generacija iz Berlina in D.J. Tinnyem iz Slovenije .

Skupina Druga generacija igra komade od Don Juana, Agropopa, Stavrosa, a  tudi domačo glasbo. Vse,  kar si pač želi srce.

Upam, da mislite vsi tako kot jaz, da moramo še bolj  držati skupaj in če so kakršne koli prireditve, se jih moramo obvezno udeleževati,  res začeti drug drugega obiskovati,  da se bo širil glas:

“ Ej,  bil sem na veselici v Münchnu ,  bilo je super, ker ni bil prisotna samo starejša generacija , ampak  je bilo tudi ogromno mladih. Tam sem se pa res dobro počutil in mi ni bilo dolgočasno, kot je sicer  na veselicah. Žurali  in peli smo  do zgodnjih ur.

Če se bi  začelo tako govoriti, mislim, da  bi se problematika res začela reševati. Odgovornost nosijo  sigurno tudi slovenska društva in misije ,da bi začeli  preko koordinacije še bolj  sodelovati.

Moram tudi  reči, da se je dokazalo, da je  z začetkom naših prireditev več ljudi in zlasti mladih prisotnih  tudi na drugih prireditvah.

Tudi  v folklorno skupino se je vključilo  veliko  novih mladih plesalcev, ravno tako je porastlo število otrok pri dopolnilnem pouku slovenščine.

Ampak  jasno nam mora  biti , da ne  smemo pričakovati od mladih iz drugih koncev Nemčije, da bodo prišli   našo  prireditev, mi bi pa rekli, če imajo  oni kakšno prireditev, da nimamo časa ali pa se nam ne da voziti tako daleč.Vslogi je moč.

Moramo se res potruditi. Tako kot pravi mladina iz Stuttgarta : Mladi za mlade. In verjemite mi nekaj, če  bi začel vsak mladi Slovenec  tako misliti, ne bi imeli čez tri leta nobenega problema zaradi pomajnkanja mladine in tudi meni  in ne vam se ne bo treba več bati, da bo 4. ali celo še 3. generacija  ostala brez  slovenskih kulturnih, športnih prireditev in druženja Slovencev v Nemčiji.

In mislim, da je tudi prva generacija  lahko  zelo ponosna na nas, mlade, da  njihov trud vsa ta dolga leta v   slovenskih društvih in misijah  ni bil zaman in da smo  mladi  sposobni,da naše ideje uresničimo.  

Prepričan sem,  da če bi bil vsak pripravljen vsaj  malo svojega prostega časa investirati v  slovenska druženja,  bi lahko bilo tako kot nekdaj, ko so še bili naši starši tu v Nemciji” ta mladi”.

Zelo bi bil vesel ,če  bi se videli 13.12.2007 v Essnu na SLO-FEVER X-MASS PARTY, da bi  lahko spet malo čvekali, zapeli naše domače pesmi , spili kakšno slovensko pijačo,

se družili in spoznavali med seboj. Upam, da bo mogoče naslednja SLO-FEVER PARTY ali kakšna druga prireditev za mlade tudi kod drugod organizirana. Če bi kdo rad organiziral, pa  potrebuje pomoč, naj se  javi kar pri meni.

Mislim, da sem  dovolj napisal in pojasnil, zakaj je prišlo do organizacije  tako odmevne prireditve, kot je SLO-FEVER. Želim in upam, da bi še naprej tako uspešno  ohranjali slovenščino in slovenstvo,  zato se mi zdi pobuda  mladine iz Stuttgarta, ki so ustanovili  sekcijo Mladi za mlade več kot odlična.

Lep pozdrav

Andrejas
Nazaj na vrh Poglejte Andrejas K.'s Profil Iščite za ostale objave od Andrejas K.

SlOvEnIja_94
Začetnik
Začetnik

Pridružil/a: 26 September 2008
Objavljeno: 21 Oktober 2008 ob 14:40 | Shranjen IP Citiram SlOvEnIja_94

leeepo lepo bomo prisli
Nazaj na vrh Poglejte SlOvEnIja_94's Profil Iščite za ostale objave od SlOvEnIja_94

Andrejas K.
Moderator
Moderator

Objavljeno: 21 Oktober 2008 ob 15:43 | Shranjen IP Citiram Andrejas K.

hvala ti Slovenija 94.

se vidiva pol 13.12.2008

lp

Andrejas

P.S.

(Lasko Pivo te caka)

Andrejas K.
Moderator
Moderator

Objavljeno: 03 November 2008 ob 11:03 | Shranjen IP Citiram Andrejas K.

prva nora uspesnica,

do zdaj so se ze vec kot 200 mladih prijavli za Slo-Fever Party,........

Vam povem da bo noro.  :-)

lp

Andrejas

Andrejas K.
Moderator
Moderator

Objavljeno: 08 November 2008 ob 16:10 | Shranjen IP Citiram Andrejas K.

Pozdravljeni vsi skupaj,

Coundown se je začel.

Samo še 5 tednov do najbolj nore žurke.

Če želite objaviti odgovor na to temo se morate naprej prijaviti!
Če še niste registrirani se morete najprej registrirati!

Objavite odgovorObjavite temo
Natisni Natisni

Pojdite na forum
Nimate dovoljenja za objavljanje novih tem
Nimate dovoljenja za odgovarjanje na objave
Nimate dovoljenja za brisanje svojih sporočil
Nimate dovoljenja za urejanje svojih sporočil
Nimate dovoljenja za ustvarjanje anket
Nimate dovoljenja za sodelovanje v anketah

Ta spletna stran je bila generirana v 0,1250 sekundah.
Za vse objavljene prispevke odgovarjajo njihovi avtorji.
©2010 - Mladim Slovencem po svetu.